Als er “bobo’s” komen kan het wel

prullebakDe triest voor woorden maar helaas en keihard gegeven. Aanstaande donderdagmiddag 22 augustus wordt de ‘s Heerenbergseweg-Kildersweg officieel in gebruik genomen na de herinrichting die heeft plaatsgevonden.Een paar “bobo’s”‘; een gedeputeerde van de Provincie, een wethouder en de projectleider, zijn bij deze plechtigheid aanwezig en dan moet opeens het dorp spic en span schoon. Een bedrijvigheid van heb ik jou daar, onkruid weg, kanten gemaaid, gevels gereinigd en de straat van de ene kant naar de andere kant van het dorp schoon geveegd. Kon er maar iedere week zo een plechtigheid gehouden worden, dan zag het er hier en in de omgeving altijd uit om door een ringetje te halen.

De praktijk is jammer genoeg anders, maanden kijken mensen aan tegen een aan de weg achter gelaten kerstboom, puilen de afvalbakken weken lang uit van het vuil en struikel je over het zwerfafval langs de straten en pleinen omdat er ook een tekort is aan plaatsen waar toeristen en dagjes mensen hun afval kwijt kunnen. Langzaam begint de mooiste streek van Nederland op een ‘grote stort’ te lijken. Natuurlijk is de grootste gemene deler in dit voorval de mens zelf die op iedere hoek van de straat zijn vuil laat vallen. Het is toch niet bij hem of haar voor de deur en sociaal gevoel en respect dat zijn kreten uit de oude oertijd.

Toch is onze mening dat een gemeente hier een positieve wending aan geven kan door re regio schoon te houden. Men is minder snel geneigd om iets van zich af te gooien als de omgeving schoon is. Dan heb je al 25% gewonnen, en als er dan ook nog eens voldoende afvalbakken zijn plus regelmatig schoonhouden door de gemeente dan blijft het Montferland in lengte van dagen  de parel van Nederland. En kom nu niet aan dat er geen geld voor is. Stop dan met die onzinnige bijeenkomsten zoals de officiële van de weg wat duizenden euro’s kost.

Steek geld en energie in de uitstraling van de regio, gemeente laat zien dat je om het Montferland geeft