Zomertip! Wordt ridder of hofdame

Nog geen plannen gemaakt voor de zomer ? Denk dan hier eens over na. Je kunt namelijk je ridder of hofdame diploma halen op een echt kasteel. Dit Kasteel, Huis Bergh ligt in ‘s Heerenberg kort aan de Duitse grens in het fraaie Montferland. Gedurende de zomervakantie kunnen kinderen van 6 tot 10 jaar deelnemen aan deze actvitieit. Gekleed in ridderkleding of hofdame kleding worden de kinderen geleerd wat men vroeger doen moest om ridder of hofdame te worden en aan het eind van de sessie ontvangen de deelnemertjes een diploma.

Van Page, Schildknaap tot Ridder
Wil je weten wat je in de Middeleeuwen moest doen om ridder te worden? Kom dan naar kasteel Huis Bergh. Daar leer je van alles over ridders en kun je zelfs tot ridder geslagen worden. Maar daar moet je wel wat voor doen!

Wanneer een jongen in de Middeleeuwen 21 jaar werd, sloeg zijn heer hem tot ridder. Dit was het belangrijkste moment in zijn leven. Het omgorden van het zwaard ging met grote ceremonie gepaard en werd meestal geleid door een edelman. Op de vooravond voor de ridderslag nam de toekomstige ridder een ritueel bad om zich van alle zonden te zuiveren. Daarna legde hij zijn nieuwe zwaard en wapenrusting op het altaar van de kapel, waar hij de hele nacht bleef bidden.

Gouden sporen
De volgende ochtend, na de ochtendmis, werd hij in een fraai fluwelen gewaad gekleed. Hij kreeg zijn gouden sporen, zijn riddergordel en zijn zwaard. Geknield aan de voeten van zijn heer herhaalde hij zijn ridderlijke voornemens: hij zou zich dapper en edelmoedig gedragen tegen zijn vrienden, verraders uit de weg te ruimen, het kwaad bestrijden, weduwen en wezen beschermen, zijn leenheer dienen en zijn religieuze plichten vervullen. Daarna werd hij tot ridder geslagen.
Van Meisje tot Hofdame
Houd je van borduren, zingen en dansen en kun je je netjes gedragen? Dan was je in de Middeleeuwen vast hofdame geworden. In kasteel Huis Bergh leer je wat een hofdame allemaal moet kunnen en kun je een diploma krijgen. Maar daar moet je wel wat voor doen!

Hofdame worden was niet zo ingewikkeld als ridder worden. Een meisje werd al jong betrokken bij de hofhouding. Ze moest leren borduren, kleding herstellen voor de gravin, leren musiceren, zingen, dansen en ook allerlei huishoudelijke karweitjes doen. Ook werden haar hoofse manieren geleerd. Dit zijn manieren hoe je met elkaar omgaat. Hoe groet je de gravin? Hoe loop je netjes? Maar ze deed natuurlijk ook kinderspelletjes. Uiteindelijk kon ze door de gravin worden benoemd als haar hofdame. Ze hoorde dan echt bij de hofhouding en vergezelde de gravin dag en nacht. Dit was een belangrijke taak.

Ridderslag Zomervakantie:
· In de maanden juli en augustus iedere woensdagmiddag om 13:00 uur.  Entree: € 5,50 p.p.

Voor een impressie klik dan op het plaatje in de rubriek Reportages

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *