Iezer langs de Olden Iessel

ijzergieterijWoensdag 14 juli om 14:00 uur wordt een bijzondere eenmalige expositie in het kader van “Gemaakt in Gelderland, project Industrieel Erfgoed” de tentoonstelling “Iezer langs de Olden Iessel” worden geopend. De opening wordt verricht door wethouder van de Gemeente Bronckhorst, Jan Engels en de kinderen van oud directeur van NV De Keppelsche, De Hardt Abberson. Bij de opening wordt er door leden van Stichting Toeristisch Informatie Punt Drempt, Hummelo en Keppel TIPDHK ,een kunstwerk aangeboden ter herinnering aan de werkers van de Keppelsche.

De N.V. De Keppelsche IJzergieterij heeft een bijzonder verhaal. Met behulp van modellen uit de “Keppelsche Hut”,geleend van het  ijzermuseum van de DRU , Openluchtmuseum , museum Smedekinck en particuliere verzamelingen zijn we er in geslaagd eenmalig deze zeer bijzondere modellen te laten zien,  maar ook de dakramen , tuinmeubilair enz. worden getoond.

Ook oude zwartwit films en de eerste kleurenfilm van de hut zijn te zien. Het trammetje met grondstoffen rijdt door Laag-Keppel richting fabriek. Je kunt zien hoe er gewerkt werd in de hut van ijzergieteri_2Laag-Keppel. Zwaar werk dat door vakmensen vaak handmatig werd gedaan. Heel bijzonder om dat nu te zien.

Ook zijn er tekeningen van bijv.de gietijzeren balustrade in het Concertgebouw van Amsterdam en nog veel meer oude documenten.

Keppelsche IJzergieterij

De N.V. De Keppelsche IJzergieterij (1794-1983) is bijzonder Achterhoeks Erfgoed. Daarbij speelt de geschiedenis van de ijzerindustrie langs De Oude IJssel een rol. In de kerk zijn ook  het oude modellenboek , foto’s van oud werknemers en andere bijzondere documenten te vinden. Rondom de kerk zijn er zeldzame gietijzeren grafzerken, grafplaten, het beeld van de “huttekearls”, lantaarnpalen te vinden.”

Hoe het ging in hun hut”, wordt verteld door oud-werknemers. Voor de kinderen is er en Doe-boek. Kortom een expositie voor jong en oud.

In de galerieën en ateliers in Drempt, Hummelo en Keppel vindt u bijzondere voorwerpen tijdens de tentoonstelling in juli en augustus. Ieder weekend van 4 juli t/m 30 augustus van 12-17 uur, de toegang is gratis